metin-sahinMetin Şahin kimdir?

1963 Konya doğumluyum. İlk, orta ve lise tahsilini Konya’da tamamladıktan sonra 1987 yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden mezun oldum. 1988 yılında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandıktan sonra 1992 yılında Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans’ını, 2002 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Doktora’sını tamamlayarak 2003 yılında da Yrd. Doç. Dr. ünvanını aldım. 2013 yılında Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda yapılan doçentlik sınavında da başarılı olarak Metin Şahin, “Doçent” ünvanını almaya hak kazandım.

Halen Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulunda Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktayım.

Çeşitli üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Bölümlerine Taekwondo branşının seçmeli Ders olarak okutulmasında ve yüzlerce Taekwondocunun bu bölümlere girmesinde büyük katkılarım oldu. Avrupa’nın değişik ülkelerinde uzun süre Taekwondo ile ilgili seminerler verdim. Birçok uluslararası makale ve yayınla taekwondo sporuna bilimsel alanda da destekte bulundum.

1973 yılında Cimnastikle başlayan spor hayatıma 1975 yılında Taekwondoyla devam etmeye karar verdim. 1982 yılındaki Türkiye Şampiyonluğunun ardından, 1983 yılında milli takıma sporcu olarak girdim ve uzun yıllar milli takım kaptanlığı yaptım. Bir çok kez çeşitli medya organları tarafından yılın sporcusu seçilirken, uzun yıllar dünyanın en başarılı sporcuları arasında gösterildim.

2003 yılı Kasım ayında Taekwondo Federasyon Başkanlığı’na seçildikten sonra, 2004 yılı Ağustos ayında Dünya Taekwondo Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliğine atandım.2005 yılı Mayıs ayında yapılan WTF olağanüstü Kurulunda yeniden Dünya Taekwondo Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliğine ve Dünya Taekwondo Federasyonu Gençler Komitesi Başkanlığına seçildim. 2007 yılında Azerbaycan’da yapılan Avrupa Taekwondo Birliği Yönetim Kurulu Seçimlerinde de Avrupa Taekwondo Birliği Yönetim Kurulu Üyeliğine ve Balkan Ülkeleri Taekwondo Birliği Başkanlığına seçildim. 2013’de Meksika’nın Puebla kentinde yapılan Dünya Taekwondo Federasyonu seçimlerinde Avrupa kıtası adayları arasından en yüksek oyu alarak dördüncü kez ve 2017 yılına kadar yönetim kurulu üyeliğine bir kez daha seçildim. 2013 yılının Ağustos ayında Bükreş’te yapılan Avrupa Taekwondo Birliği seçimlerinin ardından asbaşkanlık görevine getirildim.

Tekvando nedir. Tarihçesini kısaca anlatabilir misiniz?

Taekwondo, Kore kökenli bir uzakdoğu savunma sanatı ve sporudur. Yaklaşık 600’lü yıllarda ortaya çıkan ve birbirinden ayrı iki sistem olan “Ayak Sistemi” ile “Yumruk Metodu” zamanla bir araya getirilerek Taekwondo ortaya çıkmıştır. Taekwondo kelimesi, Korece Tae, Kwon ve Do kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Tae, “tekme” veya “ayakla yapılan vuruş”; kwon, “yumruk” veya “elle yapılan vuruş”; do, “iyilik, doğruluk, fazilete giden yol” anlamına gelmektedir. Taekwondo’nun kelime anlamı; “el ve ayak yolu”dur. Taekwondo’da tecrübe ve ustalığı belirtmek üzere, diğer pek çok uzakdoğu kökenli savaş sanatında olduğu gibi, elbisenin üzerine bağlanan kuşaklar kullanılır. Bu kuşaklar sırayla; beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı, siyah renklerdedir.

Türk halkı Taekwondo ile ilk kez 1964 yılında, Koreli General Choi Honghi başkanlığında, gösteriler yapmak üzere ülkemize gelmiş olan bir Taekwondo ekibi aracılığıyla tanıştı. Bu tarihten sonra Şükrü Gençel ve Nazım Canca Taekwondonun yaygınlaştırılabilmesi amacıyla yoğun çalışmalara başladılar.

Bu alanda Türkiye’deki asıl büyük atılım 1970’lerden sonra oldu. 1970’te Türkiye’ye getirilen Güney Koreli antrenör Cho Soo See, yeni sporcular yetiştirerek, Türkiye’de Taekwondonun gelişmesine büyük katkılarda bulundu. İsmet Iraz’ın da büyük çabaları ile bu spor dalının kısa sürede sevilen ve ilgi gören bir branş haline geldiği; Türk sporcularının da bu branşta çok başarılı olarak dünya kürsülerine çıktıkları görüldü. 1981 yılında Judo Federasyonu’ndan ayrılan Taekwondo Federasyonu Başkanlığı, özerk bir yapıda faaliyetlerini sürdürmektedir.

Devamını okumak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.