Bize kendinizden bahseder misiniz ve sanat serüveninizden bahsedebilir misiniz, nasıl bir yol izlediniz ?

Yollar uzaktan birbirine benzer, ama ayrıntılarda farklılık göstermeye başlar. Ayrıntılara nufuz ettiğinizde sonunda bir tekillikle yüzleşirsiniz. Tanık olduğunuz artık eşsiz bir varoluştur. Sanat her ikisinin peşindedir. Tipik ve tekil olan.

Cumhuriyet’in de sayesinde bulundukları koşulları aşan mühendis bir baba ile Gazi Resim’den resim öğretmeni bir annenin oluşturduğu mütevazi orta sınıf çekirdek ailenin çocuğu olmanın konforu ile benliğim oluşmaya başladı. Onların yeni modern hayata en azından kitaplar düzeyinde ayak uydurmuş olmaları, düşünsel özgürlüğe saygıları kardeşimle benim önümüzde entellektüel bir ufuk açmıştı. Annemin resim kitaplarındaki dünyaların ve babamın analitik bakışının bileşimiydim sanki gençlik yıllarımda.

Ülkenin o zaman mütevazi ailelerinin çocuklarının girebildiği parasız iyi okullarında (Anadolu Lisesi, ODTÜ) geçen eğitim ve öğrenimim de bu ufka katkı yaptı. Yine de anne babadan miras alınan ekonomik kaygılar ile mühendisliği seçip yıllarca kurumsal hayatta çalışırken, “sanat” denen şey –her neyse o- hep hayatımdaydı. Ceketimin cebinde Gergedan Dergileri işe gidişlerimi hatırlarım. Bu oluş süreci sonunda öyle bir noktaya ulaştı ki 2018 yılında 25 yıllık kurumsal mühendislik hayatımı sonlandırma kararı aldım. Aynı yıl Venedik’te yaptığım solo ‘Biri-Hiçbiri’ sergisi bu kırılmayı sorgulayan, içimizdeki çoğul kimliklerden yola çıkıyordu.

Resmi evraklar için çekilmiş vesikalıklar, kişisel efemera, Devran yerleştirmesi hep bu serginin hazırlanış sürecinde üretilmiş işlerdi.

Serüven, aslında daha önce başlamıştı. İlk solo sergimi, 2017 yılında Ankara’nın metrekaresi ile ters orantılı ileri sanat anlayışına sahip hipster galerisi Tilki’de açmam büyük şanstı. Sanatsal anlayışımın Ankara’da karşılığını bulmuş gibiydim. Hergüne düşülen bir görsel not şeklinde ürettiğim sayfalardan oluşan sergiyi / ‘İroni Günlükleri’ni onlar da yabancılamamışlardı. İçgüdülerim zamanın ruhuna yakın yerlerde dolaştırıyordu beni.

Venedik sonrası iki sanatçı arkadaşımla ARTin90 inisiyatifini kurduk. Mekanımızda ve İstanbul GaleriBu da ‘Güvertede’ sergimizi yaptık. Sergi sonrası bizim için değerli isimlerden destekleyici yorumlar aldık. Güvertede memleketin gidişatına, kendi öznelliklerine ve kişisel tarihlerine tutunarak direnen üç sanatçının duruşuydu. Orada mekana özgü yerleştirme olan ‘Solmaz’ ortaya çıktı. Annemin kişisel öyküsünden yola çıkıp eski- Türkiye’ye bakmak istemiştim: Cumhuriyet’in Modernizm mayası bu ülkede ne kadar tutmuştu ? Bugünün şizofrenisini nasıl anlayabilirdik ?

Ardından TUYAP Artist’te dedektifliğe soyundum. Bir dedektif kolajı ile içimizdeki kimlikleri oluşturan kütüphaneye bakmak istedim. K işim böyle ortaya çıktı. K gerçek kütüphanem üzerinden beni ben yapmış kitaplardan, başka bir kütüphaneye erişiyordum. Tinimdeki çoğul kimlik kütüphanesine.

En son Ankara’da CER Modern’de Benliğin Kalp Atışı işim ile Gece Vardiyası grup sergisindeydim

Gelecek için ne düşünüyorsunuz ?

Şu sıralar, bir yandan Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde özel öğrenci olarak yüksek lisans derslerine devam ederken, bir yandan da ODTÜ’de teknoloji ve tasarımın iç içe olduğu bir sanat sergisi hazırlığındayım. Bu sergiye hem iş vereceğim hem de küratöryel katkılarım olacak. Ayrıca bir yandan da ülkede her işin başlangıcında olması gerektiğini düşündüğüm hayal etme evresini oluşturacak , tasarımın getirdiği yeni düşünme biçimlerini uygulayan metodolojileri tanıtan, ve uygulanmasını misyon edinen X-Form Design ismini verdiğimiz yeni bir girişimim var.

Alanı:

Kavramsal Sanat, Güncel Sanat, Asamblaj, Kolaj, Mekana Özgü Yerleştirme, Video Sanatı

Sergi ve Sanat Faaliyetleri:

2019 – CER Modern, Gece Vardiyası – Dış Mekan Karma Sergi, Ankara,
2019 – ODTÜ Elektrik Müh. Bölümü, X-FormArt Disiplinlerarası (Aslı Kutluay ile) Ortak Sergi, Ankara
2018 – TUYAP Artist Deneyim Alanı, “Sen Yeter ki İste” ARTin90 performansı, İstanbul
2018 – TUYAP Artist Deneyim Alanı, ARTin90 inisiyatif sergisi, İstanbul
2018 – Galata GaleriBu Galerisi, “Güvertede” ARTin90 inisiyatif grup sergisi, İstanbul
2018 – No90 Atölye Sergisi, Güvertede ARTin90 inisiyatif grup sergisi, Ankara
2018 – ARTin90 inisiyatifinin sanatçılar Aslı Kutluay ve Aslı Tanrıkulu ile birlikte kurulması, Ankara
2018 – Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi, AMA’nın Yeri Video Art SOS Mediterranee Sergisi, Ankara
2018 – Palazzo Contarini Polignac Magazzino Galeri, One No One, Solo Sergi, Venedik
2017 – Tilki Galeri, İroni Günlükleri, Solo Sergi, Ankara
2017 – İzmir Bienali, İzmir