Sosyal Medya’da ‘‘Fenomen’’ doktorlarımızla sizler için sıcak sohbetler gerçekleştirdik. Bu sayımızda konuğumuz “Doç. Dr. Ertekin Utku ÜNAL”

Utku bey ilk olarak sizi tanıyabilir miyiz?

1978 doğumluyum. Ailem, Anadolu Lisesi’ne başlamam sebebiyle Ankara’ya yerleşti. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyeti sonrası Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi serüveni başlamış oldu. 1 yıllık askerlik hizmetim dışında, o zamandan itibaren asistanlık, uzmanlık, başasistanlık ve eğitim görevliliği olmak üzere hep Yüksek İhtisas Hastanesi’nde çalıştım. 4 yıldır Doçent olarak hem hastalarıma hizmet etmeye hem de geleceğin kalp cerrahlarının eğitiminde aktif olarak görev almaya çalışıyorum.

Sosyal medya hakkında genel düşüncelerinizi ögrenebilir miyiz?

İnternetin yaygınlaşmaya başladığı ilk dönemleri hatırlayabiliyorum. İnternet çok kısa bir zaman diliminde düşüncelerimizin ötesinde büyüdü ve akıllı telefonlarımız ile çok kolay ve her zaman ulaşılabilir hale geldi. İnternetin oldukça fazla pozitif yanı olsa da yine de en büyük çekincelerden biri de oldukça yanlış bilgi içermesi. Sosyal medya ise insanların birbirleriyle olan iletişimini ve haberdar olma isteğini en kolay karşılayan mecra olarak günümüzde oldukça yoğun ilgi görmekte.

Bilgiyi paylaşmak açısından en hızlı araçlar dan biri olarak kullanılabiliyor. Hatta tıp alanına bakacak olursak çoğu akademik derginin ve sağlık kuruluşlarının dahi sosyal medyadan okuyucu ve hasta kitlesine ulaşmayı da tercih ettiğini görebiliriz. Fakat kişisel görüşüm olarak en önemli probleme bakacak olursak; sosyal medyada hepimiz çok mutluyuz, hep güzel anlar yaşıyoruz ve hep en iyisini gösteriyoruz. Fakat hayat sosyal medyada olanlardan ibaret değil ne yazık ki. Yaşadığımız olumsuzluklar yokmuş ve hiç olmamış gibi bir hayal dünyasına kapılmadan sınırlarını bilerek kullanabiliyorsak kesinlikle faydalı olduğu noktalar da mevcut.

Sosyal medyayı kullanmaya ne zaman basladınız? Sosyal medyanın sizin hayatınızdaki yeri nedir? Kitlelere ulaşım aracı mı? Yoksa bir ceşit alışkanlık mı?

Çevremde Facebook hesabını ilk açanlardan ve hatta herkese böyle bir mecra olduğunu gösteren biri bendim. Fakat o zamanlardan itibaren bile çok aktif bir kullanıcı olmamıştım ta ki Instagram ile tanışıncaya kadar. Başlangıçta birkaç tatil ve doğa fotoğrafı ile başladı. Fakat sonrasında kendime profesyonel ve yaptığım iş ile alakalı bir hesap açma kararı aldım. Bunun en büyük sebeplerinden biri çevremdeki tıp dışı arkadaş çevremden ve hastalarımdan bir cerrahın yaşam tarzı ile ilgili yoğun ilgiye maruz kalmam. Fotoğrafların asıl amacı; bir kalp cerrahının hastane yaşamını, onun için en özel mekan olan ameliyathanede olanları (ki hasta gizliliği her şeyden önemli olmak şartıyla) ve yaşamının sadece hastaneden oluşmadığını bir nebze de olsa gösterebilmek. Sanırım sosyal medya kullanma sebebim bir alışkanlıktan öte kişilere bir cerrahın yaşamını aksettirebilmek.

Yazının devamı Haziran 2018 sayımızda