Elif Sanchez Bu Albüm Gerçek Elif’i Anlatıyor

Elif Sanchez, Türk Halk Müziği, Klasik Müzik ve Caz eğitimini harmanladığı müzikal tarzı ile Anadolu ve Azerbaycan coğrafyasının en sevilen türkülerini, kendine has yorumuyla adını taşıyan ilk albümü “Elif Sanchez” ile 22 Ekim’de Pasion Turca etiketiyle tüm dijital platformlarda dinleyicilerle buluşturdu.

Müzisyen bir aileden gelen ve 10 yaşına kadar ailesinden aldığı müzik eğitiminin ardından, İstanbul Devlet Konservatuvarından üstün başarı ödülü ile mezun olan Elif Sanchez, 2017’de Bill Pierce Ödülü ve Akdeniz Müzik Enstitüsü Ödülü’nü kazanarak Berklee College of Music’den mezun oldu. Elif Sanchez Boston’da kaldığı süre boyunca, 2015’te kurduğu “Mediant Collective” grubu ile 14 Grammy ödül sahibi Javier Límon’un dikkatini çekti ve “Refuge of Sound” projesine konuk sanatçı olarak davet edildi. Tüm dijital platformlarda dinleyici ile buluşan albümün ilk teklisi, Sanchez’in özgün yorumuyla Türk Halk Müziğinin en sevilen türkülerinden biri olan “Ay Oğlan Yiğit Misin” olarak belirlendi.  Elif Sanchez ile kendi adını taşıyan albümünü konuştuk.

İlk albümünüz ile dinleyici ile buluştunuz. Elif Sanchez kendi adını taşıyan bu albümle ne anlatıyor?

Bu albüm aslında 40 dakikalık bir biyografi ve herkese Elif’in gerçekte kim olduğunu anlatıyor. İstanbul’da ama Anadolu kültürüne sahip bir çatı altında büyüdüm. Uzun bir süre Amerika’da yaşadım. Dışarıda İngilizce konuşuyordum ama evimizin içinde her zaman Latin yemekleri ve İspanyolca vardı. Hayatımda her zaman birden fazla kültürle yaşadım. Bu albüm tüm o hayatları, kültürleri temsil ediyor. Bu albüm Caz, Latin gibi dünya müziği etkilerini barındıran Türk ve Azerbaycan türküleri albümüdür

Halk Müziğinden Azerbaycan Türkülerine ve hatta İspanyolcaya kadar çeşitlilik içeren bir albüm yayınladınız. Siz repertuvar için neler söylerisiniz?

Albüm 9 eserden oluşuyor. “Ay Oğlan Yiğit Misin”, “Almanı Attım Xarala”, “Bağlamam Perde Perde” gibi Anadolu ve Azerbaycan Türkülerini farklı düzenlemelerle kendime has bir üslupla yorumladım.  Aynı zamanda söz ve müziği Armando Manzanero’ya ait “Contigo Aprendi” şarkısını da İspanyolca olarak seslendirdim. İlk albümüm çok içime sinen istediğim repertuvarı kendi müzikal anlayışıma göre istediğim şekilde seslendirdiğim çok özel bir çalışma oldu.

Caz ve Klasik Müzik’de hem entrumanist hem de şarkıcı olarak yorumladığınız türler arasında. Peki Türküler sizin hayatınızda nasıl bir yer tutuyor? Türkü benim için çocukluğum demek. Annem ve babam da Türk Halk Müziği sanatçısı. Küçük yaşlarımdan itibaren onların konserlerinde türküler söylerdim sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve ardından Amerika’da farklı türlerde eğitim alsam da Türk Halk Müziği en severek söylediğim türler arasında oldu. Hep başka müziklere ilgim ve merakım vardı. Hayatıma caz girdikçe adeta ben hayat buldum. Her tarz müzikte kendimden bir parça buluyorum. Şu anda yaptığım müzikte de tüm bunların izlerini bulmak mümkün.

Çıkış şarkınız Ay Oğlan Yiğit Misiniz’e nasıl karar verdiniz?

Türkülere bakarken eksik bir türkümüz vardı araştırma aşamasındaydım. Annem Türk Halk Müziği sanatçısı ve akademisyen aslında çocukluğumdan beri çok fazla türkü öğrendim. Ama albüme koyacağım türkünün bilmediğim bir türkü olmasını istiyordum.  Yeni bir şey öğreneyim dedim. Sonra bakarken bu türküye rastladım. Aslında önce sözlerini okudum. Melodisini duymadan tamam bu türküyü söylemek istiyorum dedim. Türküyü kaydettikten sonra da albümde en çok etkilendiğim eserlerden biri oldu ve çıkış şarkısı olarak Ay Oğlan Yiğit Misin?’i seçtik.

 Klibiniz de dinleyicilerle buluştu klip için neler söylersiniz?

Benim ilk klip çalışmamdı aslında çok heyecanlıydım. Klibi Ahmet Can Tekin çekti. Birbirini görmeyen iki sevgilinin hikayesini anlattık.  Klibin hikayesi türkünün duygusuna çok yakıştı bence. Bu konuda da menajerim Qasimov da oyle. Biraz daha açılırsak Omara Portuondo olağanüstü bir şarkıcı, Bebo Valdes ayrı bir ilham kaynağı. Ve Stevie Wonder var; gerçek bir dahi. Bu saydığım ve daha sayamadığım bütün müzisyenlerin hayatımda oynadığı roller çok büyük.